Ympäristöministeriön hanhipäätös kumottava

Ympäristöministeriön tiistaina 17.5. julkaisema päätös, jonka mukaan rauhoitettujen lajien, ennen muuta valkoposkihanhien poikkeuslupien käsittely pysyy Varsinais-Suomen ely-keskuksessa, on käsittämätön.

Pohjois-Karjala on yksi niistä alueista, joissa valkoposkihanhien aiheuttamat tuhot maataloudelle ovat kaikista suurimmat. Olisi kaikin puolin järkevää ja oikein, että hanhilupapäätökset tehtäisiin alueilla, joilla vahingot ovat vakavimmat. Pohjois-Karjalan ely-keskuksella on paras tuntemus alueesta ja ongelman vakavuudesta.

Asun itse alueella, jossa valkoposkihanhien määrän lisääntyminen vuosi vuodelta on ollut selvästi nähtävillä. Näky on välillä aivan epätodellinen. Kauniin vihreälle peltolohkolle laskeutuu kymmenientuhansien lintujen parvi. Pelto muuttuu mustavalkoiseksi liikehtiväksi lintumassaksi, joka poistuttuaan jättää jälkeensä ruskean tallotun ja syödyn alueen. Pellosta törröttää vain muutama yksinäinen rukiin oras. Lintujen mukana kohti Jäämerta lähtee myös viljelijän sato ja ihmisille tarkoitettu kotimainen ruoka.

Todistin itse saman nurmipellon osalta juuri viime viikolla Outokummussa.

Viljelijät ovat hätää kärsimässä hanhien kanssa niin Pohjois-Karjalassa kuin monella muullakin alueella. Lisäksi maatalous muutenkin on vakavissa kannattavuusongelmissa. Ympäristöministeriössä ja sen alaisessa hallinnossa pitää avata silmät todellisuudelle.

Yhteisymmärryksen rakentaminen Varsinais-Suomen ely-keskuksen kanssa on alusta asti ollut tahmeaa. Kapuloita on laitettu rattaisiin pitkin matkaa jopa niin, että Varsinais-Suomen ely on tehnyt jopa tutkintapyyntöjä viljelijöitä kohtaan luonnonsuojelurikoksista.

Valkoposkihanhi ei ole enää edes uhanalainen laji. Nyt ympäristöministeri Emma Karin (vihr.) ja ympäristöministeriön alaisen hallinnon pitää hanhien yksioikoisen suojelupolitiikan sijaan laittaa asiat tärkeysjärjestykseen eli turvata suomalaisen ruuan tulevaisuus. Se on tärkeä osa maamme huoltovarmuutta ja omavaraisuutta.

Maalaisjärjelle pitää päätöksenteossa antaa tilaa. Maalaisjärkeä on niillä alueilla, joilla hanhiongelma on totisinta totta. Lupapäätösten käsittely on saatava Pohjois-Karjalan ely-keskukseen.

Julkaistu Karjalaisessa 19.5.2022
(kuva: Keskustan kuvapankki)