Tuomio(virasto)päiväkin vielä koittaa!

Lämmin ilta-aurinko saa vihreät värit näyttämään edelleen jopa keväisen vaaleilta. Ulkona tuoksuu vasta tehty heinä. Tämmöisinä hetkinä voisi luulla, että poliittiset asiat eivät juuri pyöri mielessä. Mutta kun pyörivät…

Olen  sellainen henkilö, ketä vaivaa keskeneräiset asiat. Tuntuu, että kesä saattaa pelottavastikin hämätä ja sotkea, ja sitten asiat vaan livahtavat maakuntien kannalta huonoon päätökseen.

Tästä varoittava esimerkki on Kriisinhallintakeskuksen siirtopäätös viime perjantaina 6.7.Kuopiosta Helsinkiin. Päätöksen teki ministeri Kai Mykkänen.

 

Alueellistaminen on termi, minkä alkuperäinen sisältö on nykyään Kokoomusministerien toimesta täysin hukassa. Määritelmä pitäisi varmaan käydä hakkaamassa valtioneuvoston seinään isolla sinkityllä naulalla.

Siihen olisi hyvä hakata viereen myös Suomen kartta. Ihan siltä varalta, jos Kehä Kolmosen ulkopuoli on heille ennestään tuntematon.

Kyltissä voisi lukea:

Toimintojen alueellisella sijoittamisella tuetaan aluekehityksen tavoitteita ja niiden pohjalta tehtyjä hallituksen päätöksiä. Valtioneuvoston mukaan sijoittamalla valtion toimintoja pääkaupunkiseudun ulkopuolelle parannetaan tuotannon, työllisyyden sekä alue- ja yhdyskuntarakenteen alueellista tasapainoa ja tuetaan kohdealueiden kasvuedellytyksiä. Samalla hillitään pääkaupunkiseudun nopeaa kasvua ja helpotetaan siitä johtuvia ongelmia.”

 

Seuraava pelon paikka on Tuomioistuinviraston sijoittaminen. Tätä uutta virastoa on pitkään ja hyvin perustein hakenut itselleen Joensuu.

Asiasta on kirjelmöity monella eri kokoonpanolla ja töitä viraston saamiseksi Joensuuhun on tehty valtavasti.  Kukaan ei ole pystynyt kiistämään Joensuun vahvoja perusteita. Myös tässä on kokoomusministerin, tällä kertaa Antti Häkkäsen selvä tahtotila ollut sijoittaa virasto pääkaupunkiseudulle.

Väkisinkin käy mielessä, että onko koko sijoituspaikkakunnan harkintaprosessi ollut vaan teatteria. Surullista kyllä, meitä prosessissa mukana olevia tuo surkea kesäteatteri ei oikein viihdytä.

 

En halua olla lisäämässä millään tavalla vastakkainasettelua pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välille. Toivoisin todella, että tätä eivät tekisi miniteritason ihmisetkään. Mikäli tuomioistuinvirasto sijoitetaan vielä kriisinhallintakeskuksenkin lisäksi pääkaupunkiseudulle, voidaan alueellistaminen sanana unohtaa. Tai voidaanhan siitä puhua asiana, minkä kokoomus kuoppasi loppuvuonna 2018.

Vielä on kesää jäljellä, ja aikaa Antti Häkkäsenkin harkita mikä on maakunnille ja niiden elinvoimalle parhaaksi. Onneksi lopulta asiat päättävät maakuntien ihmiset, vaalien kautta.