Tunteen häilähdyksiä

Tunteen häilähdyksiä – Uskokaa tai älkää, kaikki päätökset mitä tehdään ihmisten antamalla valtakirjalla eivät ole valtapeliä, suhmurointia ja kähmintää. Päättäjällä saattaa olla ihan oikea ja vilpitön halu hoitaa isänmaan ja sen kansalaisten asioita. Saada asiat varmalle ja vakaalle tolalle.

Tämä tunteenpurkaus johtuu siitä, että minulla on viime päivien asioiden tiimoilta surullinen olo. 

Tullessani keväällä eduskuntaan kädessäni kansanedustajan valtakirja, tärkein päämääräni oli saada aidosti aikaiseksi asioita. Halusin osoittaa ihmisille, että olen ihmisten antaman luottamuksen arvoinen ja sanan mukaisesti kansan edustaja. En pitänyt silloin enkä pidä nytkään sanasta poliitikko. 

 

Pääsin mukaan hallitusneuvotteluihin kirjoittamaan maallemme tulevaa hallitusohjelmaa.

Samalla sain myös tutustua hyvin tuleviin hallituskumppaneihin. Ystäviä ja työkavereita alkoi tulla oman puolueen väen lisäksi kaikista puolueista, SDP:stä, vihreistä, RKP:stä ja Vasemmistoliitosta.

Kirjoitimme yhdessä hallitusohjelman, mikä on mielestäni hyvä. Yhteistyö jatkui eri valiokunnissa ja hallitusohjelma alkoi toteutua.

Koen olevani pesunkestävä punamullan kannattaja. Olen toiminut yrittäjänä yli 25 vuotta ja tiedän, että ilman osaavaa ja motivoitunutta henkilökuntaa taipaleeni ei olisi jatkunut tuolla saralla neljännesvuosisataa. 

 

Yrittäjänä ja järjestöihmisenä toimiessani olen joutunut pohtimaan paljon myös johtajuutta.

Johtajuuden tärkeimpiä elementtejä ovat mielestäni ihmisten ja heidän kykyjensä arvostaminen, kuunteleminen, vastuun jakaminen ja oman vastuunsa kantaminen sekä luottamuksen ilmapiirin rakentaminen ja ylläpito. 

Johtajan eri ominaisuudet, niin hyvät kuin huonotkin, korostuvat eri tavalla eri työyhteisöissä ja toimielimissä.

Teen asioita paljon vaiston varassa. Luotan sisäiseen tunteeseen ja siihen ensimmäiseen tunteen häilähdykseen, mikä kertoo, onko asia oikein vai väärin. Ei hallituksen toimintakyky kriisiytynyt yhdessä tai kahdessa viikossa. 

Häivähdykset luottamuksen häviämisestä tulivat palasissa ja kriisi kehkeytyi kasvaen pikkuhiljaa. Alkoi olla yhä todennäköisempää, että luottamusta ei saataisi enää takaisin.

 

Kuitenkin itse asia eli hyvä hallitusohjelma ja toisiinsa yhä paremmin tutustuneet hallituspuolueiden ihmiset olivat edelleen entisellään. Samoin oli halu hoitaa Suomen ja suomalaisten asioita.

Arvostan vilpittömästi SDP:tä ja Antti Rinnettä sekä heidän tänään tekemäänsä ratkaisua. Ratkaisu antaa myös mahdollisuuden jatkaa viiden puolueen yhdessä sopiman hallitusohjelman toteutumista. Tiedän, että tämä päivä on ollut heille vaikea. Päivä on ollut vaikea myös minulle.

Kuten sanoin jo aikaisemmin, olen tottunut noudattamaan elämässäni vaistoa ja sydämen ääntä. Uskon ja toivon, että näiden vaikeiden viikkojen jälkeen maassamme on entistä vahvempi ja toimintakykyisempi hallitus. 

Omalta osaltani olen valmis tekemään kaikkeni tulevan hallitusyhteistyön ja yhteishengen rakentamiseksi.