Politiikan ja byrokratian pelinappuloita

Suomalaisista viljelijöistä ja maatalousyrittäjistä on tullut politiikan ja byrokratian pelinappuloita. Maidontuottajat joutuivat Venäjä pakotteista seuranneen juustosodan eturintamaan. Edunvalvonta Suomesta EU:n suuntaan osoittautui jälleen ontuvaksi ja korvausten saaminen tuottajille lähes mahdottomaksi.Epävarmuutta ja epätoivoa herättävät myös vihjailut siitä, että EU-tukia ei pystytä maksamaan ajallaan.

Mikäli haluamme varmistaa että kotimaista ruokaa tuotetaan Suomessa edelleenkin, eikä tuottajien määrä tipahda konkurssien ja lopetettujen tilojen myötä, on maatalousyrittäjien pompottelu lopetettava.

Kaikki ei ole EU:n syytä. Suomi on rakentanut uskomattoman itseään moneen kertaan kontrolloivan byrokratia järjestelmän, joka on purettava. Tarkastajat ja tarkastajien tarkastajat ovat jo ilmiö! Tukiehdot, tukitasot ja maksatusajat eivät saa muuttua vuosittain ja asioihin on saatava pitkäjänteisyyttä. Pitkäjänteisiä rahoitussuunnitelmia vaativat myös tilojen ja maataloustoimijoiden rahoittajat.