Odotan päätöksiä ja euroja vahvistamaan Itä-Suomen asemaa

Eduskunnan syyskausi on alkanut, ja alamme vihdoin päästä kiinni normaaliin päiväjärjestykseen. Eduskuntavaaleista on kulunut kohta puoli vuotta. Hallituksen on korkea aika alkaa lunastaa äänestäjilleen annettuja lupauksia.

Aluepolitiikka on minulle sydämen asia. Se on ihmisten ja maan eri osien välistä tasa-arvoa mutta nykyään yhä enemmän turvallisuuttakin. Etenkin Itä- ja Pohjois-Suomen tilanne on muuttunut peruuttamattomasti Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen.

Olemme täällä Savo-Karjalassa varsin sitkasta ja yritteliästä väkeä. Kohdatessamme haasteita koetamme kasata joukot yhteen pohtimaan, mikä olisi paras tapa pärjätä. Emme ole koskaan vaatineet valtion suunnalta kohtuuttomia.

Tulevaan hallituksen budjettiriiheen lähetänkin viestin: valtion on hoidettava sille kuuluvat tehtävät tasa-arvoisesti kaikkialla Suomessa, myös Savo-Karjalassa. Tämä ei liene kohtuuton vaatimus.

Valtion tehtävä on huolehtia maan infrastruktuurista, joka varmistaa, että ihmiset voivat asua ja tehdä työtä, yritykset toimia ja raaka-aine liikkua. Maakuntalennot on siis turvattava, raideliikenteeseen panostettava ja tiet pidettävä kunnossa. Rakennusalan elvyttämisen nimissä myös Pohjois-Karjalan puolelle on saatava iso tiehanke. On hienoa, että Valtatie 5:lle Leppävirta–Kuopio-välille sellainen on tulossa. Joensuun maakuntalennot sen sijaan puuttuivat valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) budjetista kokonaan.

Kylmää vettä niskaan oli myös valtion enemmistöomistuksessa olevan Fingridin kantaverkon kehittämissuunnitelma, jossa Pohjois-Karjala oli ainoa maakunta, jonne verkkoa ei oltaisi rakentamassa seuraavaan kymmeneen vuoteen. Tämä ei meille käy. Suunnitteilla olevat hankkeet, kuten aurinkopuistot, tarvitsevat lähelleen kantaverkon.

Tuulivoiman saaminen tänne itärajan pintaan on ollut vastatuulessa jo puolustuksellisista syistä.

Odotan siis Suomen hallitukselta päätöksiä ja euroja, jotka vahvistavat Itä-Suomen asemaa. Kehittämisstrategiat, työryhmät, suunnitelmat tai kauniit sanat eivät nyt riitä. Ei ole oikeudenmukaista, jos joidenkin maakuntalentojen maksumiehiksi kaavaillaan alueemme kuntia. Tämä tarkoittaisi, että raha olisi kunnissa pois jostakin muusta, esimerkiksi kouluista tai päiväkodeista.

Suomi on jakautumassa eriarvoisiin alueisiin. Keskustaa tarvitaan keskittämisen vastavoimaksi ja vaihtoehdoksi pitämään koko Suomen, maan jokaisen kolkan ja eri puolilla maata asuvien ihmisten puolta. Suomi ei saa jakaantua kahtia.

Julkaistu Savon Sanomissa 13.9.2023