Milloin politiikka muuttui amerikkalaiseksi jalkapalloksi?

Milloin politiikka muuttui amerikkalaiseksi jalkapalloksi?

 

Saimme sunnuntaina 26.8. lukea uutisista, että Tapani Tölli ei lähde enää mukaan seuraaviin eduskuntavaaleihin. Perusteluna tähän päätökseen hänellä oli mm. politiikan luonteen muuttuminen.

Töllin mukaan pahinta on se, että edustajat ymmärtävät toistensa lausuntoja tahallaan väärin – ja sitten ottavat kantaa näihin tarkoituksellisesti väärin tulkittuihin näkemyksiin.

 

”Se on näennäiskeskustelua. Se on todella väsyttävää. Sillä ei ole mitään tekemistä yhteisten asioiden hoitamisen kanssa.”

 

Minulle kansanedustaja Tölli on edustanut aina vakautta, viisautta, sovittelukykyä ja suurta tietopääomaa.
Hänen tapansa hoitaa yhteisiä asioita on ollut ihailtavaa ja hänen ratkaisunsa pistää väkisinkin miettimään asioita.

Nykypolitiikan voi monessakin mielessä pelinkulun osalta rinnastaa amerikkalaiseen jalkapalloon. Suomalaiset istuvat politiikan kotikatsomossa ja aktiiviseksi osallistujaksi lajiin tahtoo yhä harvempi. Sekä amerikkalainen jalkapallo että politiikan pelikuviot ovat monelle tavalliselle kansalaiselle aika vieras laji. Päällisin puolin kuitenkin tiedetään miltä peli näyttää.

 

Yhteistä nykyisellä hallitus vastaan oppositio politiikalla ja amerikkalaisella jalkapallolla alkaa olla huolestuttavan paljon. Ne ovat molemmat hyökkäys vastaan puolustus pelejä.

Jalkapallossa hyökkäyksen on edettävä 10 jaardia neljällä yrityksellä. Jos hyökkäävä joukkue onnistuu etenemään tarvittavat jaardit, se saa taas uudet neljä yritystä edetäkseen seuraavat 10 jaardia. Kentälle voidaan myös tietyssä tilanteessa lähettää ns. potkujoukkue, jonka lentopotkun potkaisija potkaisee lentopotkulla pallon mahdollisimman kauas omasta maalista, jotta vastustajalla on vastaavasti mahdollisemman pitkä matka maaliin. Puolustava joukkue pyrkii katkaisemaan hyökkäyksen etenemisen joko katkaisemalla syötön yrityksen tai taklaamalla pallollisen pelaajan ennen kuin tarvittava jaardimäärä on tullut täyteen. Jos syötönkatko onnistuu, hyökkäysvuoro vaihtuu heti.

 

Valittava kuvio puolestaan on monen sattuman summa. Kuvio voi määräytyä vastustajan miehityksen ja muodostelman, oman joukkueen kenttäaseman, peliajan, yritysten määrän, edettävän matkan tai vastustajan heikkouksien mukaan.

Nämä ovat siis löytämiäni amerikkalaisen jalkapallon pelinkulun määritelmiä.

Valtakunnan politiikka on nykyään yhtä hyökkäystä, puolustusta, taklausta ja taktikointia. Pelipallona ei ole enempää tai vähempää kuin meidän suomalaisten yhteiset asiat.

 

Osallistun aktiivisesti sekä kunta- että maakuntapolitiikkaan ja samalla tietysti myös sote- ja maakuntauudistuksen valmisteluun. Valmistelua on maakunnassamme viety eteenpäin sulassa sovussa kaikkien puolueiden kanssa. Olenkin todennut monta kertaa, että joskus sekä kotikunnassani että Meijän Maakunnan valmistelussa puoluekannat ovat lähes unohtuneet. Päämäärämme on ollut selkeä ja yhteinen ja sen eteen on tehty töitä aidosti yhteisymmärryksessä.
Tiedän, että tilanne on sama monessa muussakin kunnassa ja maakunnassa.

 

Mitä ihmettä sitten tapahtuu, kun siirrytään valtakunnan tasolle?

Onko eduskunnan hanavedessä jotain omituista?

Hörppivätkö samaa vettä myös valtakunnan politiikasta uutisoivat median edustajat?

 

Eihän vaan voi olla niin, että maakuntien tahtotila ja eduskunnan pelikuviot ovat irti toisistaan. Olemme tehneet täällä TOSISSAMME töitä niiden ohjeiden mukaan mitä meille on annettu. Olemme tehneet tuhansia työtunteja töitä sadoissa eri työryhmissä. Olemme valmistautuneet maakuntavaaleihin keräämällä ehdokkaita ja järjestämällä heille koulutuksia tulevien maakuntien perusteista. Muutamat kunnat Suomessa ovat valmistautuneet vaihtamaan maakuntaa ja niissä on jo tehty valmisteluja muutokseen liittyen.

 

Onko meistä todellakin tehty politiikan pelinappuloita?

 

Kysymyksiä on tällä hetkellä rutkasti enemmän kuin vastauksia.

Vetoan teihin siellä eduskunnassa, varsinkin opposition edustajiin. Viekää maakunta- ja sotelait maaliin. Uudistukset eivät varmasti ole vielä valmiit heti hyväksymisen jälkeen ja niihin on mahdollista tehdä vielä muutoksia. Ei kukaan pelikentän ulkopuolella oletakaan, että kerralla tulisi valmista.

Surkean pelin seurauksena amerikkalaisessa jalkapallossa, ja itseasiassa pelissä kuin pelissä on yleisökato. Sama pätee myös politiikassa – äänestäjien osalta.