Maan hallitus tekee syrjivää ja keskittävää politiikkaa

Lähdin mukaan politiikkaan edellisen kokoomusjohtoisen hallituksen aikana vuonna 2012. Tuolloin kuntaministeri Virkkunen (kok.) oli laatinut karttaharjoituksen, jossa olisi kadonnut kotikuntani Outokumpu. Myös maakuntien määrä ja tulevaisuus oli katkolla. Ilmassa oli pelko palveluiden karkaamisesta.

Nykyhallituksella on sama keskittämisen vimma ja suurkaupunkikeskeisyys kuin tuolloisella kokoomusjohtoisella hallituksella. He eivät puhu kuntien tai sotealueiden yhdistämisistä, mutta ovat toimillaan pakottamassa niitä siihen. Kokoomuksella on tässä työssä apulaisenaan saksien ja leikkuulautojen kanssa poseeraavat perussuomalaiset.

Kunnat ja maakunnat ovat enemmän kuin juridisia yksiköitä. Ne ovat ihmisten koti ja elinvoiman lähde. Jokaisella suomalaisella on oikeus hyvään elämään. Nyt hallitus jakaa suomalaiset kahteen kastiin. Etelä- ja Länsi-Suomeen laitetaan rahaa ja voimavaroja. Muu maa ja etenkin itäinen Suomi jää ilman.

Suomella olisi mahdollisuus tuottaa työtä ja hyvinvointia kaikilla alueilla. Hallituksen osoittaman länsirannikon kilpailukyvyn ja kasvun edistämispaketin lisäksi muuallekin Suomeen tarvitaan kasvutoimia.

Itäisen Suomen tarpeisiin hallitus vastaa perustamalla uuden kehittämistyöryhmän. Näitä työryhmiä, ohjelmia ja suunnitelmia on jo ennestään hyllykaupalla valmiina. Niiden sijaan tarvitsemme konkreettisia asioita, kuten sähkönsiirtoverkon, toimivat tietoliikenneyhteydet, ehjät sillat niin maanteillä kuin raiteilla sekä tietysti turvallisen raide- ja tieverkon.

Viimeisimmän yrittäjäbarometrin mukaan yrittäjien usko tulevaisuuteen on heikentynyt erityisesti Itä-Suomessa. Yrittäjätaustaisena kansanedustajana ymmärrän tämän täysin. Yrittäjän ominaisuuksiin kuuluu myönteinen usko tulevaisuuteen, kyky ottaa ja kantaa riskiä sekä sitkeys. Maan hallitus keskittää rahat ja toimet vahvoille alueille ja jättää Itä-Suomen yritykset ja ihmiset oman onnensa nojaan.

Työpaikat syntyvät tulevaisuuteen uskoviin yrityksiin. Alueemme ihmiset ja yritykset hoitavat kyllä tehtävänsä, kun hallitus vaan hoitaisi omansa tasapuolisesti kaikkialla Suomessa. Emme halua jäädä Itä-Suomessa vain puskurivyöhykkeeksi Venäjän rajalle, puuhastelemaan hallituksen keksimissä työryhmissä.

Maakunnistamme löytyy paljon mahdollisuuksia. Meillä on rohkeita ja tulevaisuuteen katsovia yrittäjiä. Meillä on työllistäviä yrityksiä eri aloilta aina alkutuotannosta pitkälle vietyyn jalostukseen ja huipputeknologiaan asti. Meillä on koulutusta, kulttuuria, monipuolisia mahdollisuuksia asumiseen sekä puhdasta luontoa.

Emme vaadi Savo-Karjalassa maan hallitukselta mahdottomia. Haluamme olla tasavertainen kehittämisen kohde eteläisen ja läntisen Suomen kanssa. Tämä panostus tulisi valtiolle tulevaisuudessa moninkertaisena takaisin.

Julkaistu Savon Sanomissa ja Karjalaisessa 6.3.2024