Lakiesityksiä tulossa käsittelyyn syksyn aikana peräti 180

Eduskunnan syykausi on käynnistynyt vauhdikkaasti. Ensimmäisten hyvien uutisten joukossa oli GTK:n Outokummun pisteen 11 miljoonan euron rahoitus, jolla rakennetaan uudet toimisto- ja laboratoriotilat.

Se on vahva viesti siitä, että kotiseutuumme ja sen elinvoimaan uskotaan niin ministeriössä kuin yrityksessäkin.

Kulunutta puoltatoista vuotta on varjostanut korona. Työskentely eduskunnassa on keskittynyt siihen, että Suomi ja suomalaiset selviävät kriisistä mahdollisemman hyvin. Myös valiokunnissa kiireelliset koronalait ovat olleet työjärjestyksessä ykkösenä ja ns. normaali lainsäädäntötyö ja hallituksen esitykset ovat odottaneet.

Nyt aletaan olla jo lähellä normaalia, ja koronatulppa on poistunut. Eduskunnan käsiteltäväksi onkin tulossa useita tärkeitä ihmisten arkeen vaikuttavia uudistuksia. Tänä syksynä tulee peräti 180 hallituksen lakiesitystä.

Ensimmäisenä näistä voisin mainita perhevapaauudistuksen. Perhevapaauudistusta valmistellessa keskustalle oli tärkeää, että uudistuksen on lähdettävä lasten ja perheiden tarpeista ja arjesta käsin. Jokainen perhe on oman elämäntilanteensa paras asiantuntija.

Nykyinen voimassa oleva malli on koettu liian jäykäksi, eikä se ole vastannut kaikkien perheiden tarpeisiin parhaalla mahdollisella tavalla. Keskustan tavoitteena oli, että perhe- ja työelämän yhdistäminen olisi nykyistä helpompaa ja vanhemmat voivat jakaa vanhemmuutta nykyistä paremmin. Keskustan keskeisenä vaatimuksena oli myös, että kotihoidon tukea ei leikata. Vanhemmalla on oltava mahdollisuus hoitaa lasta kotona ensimmäiset kolme vuotta. Nyt nämä asiat tulevat toteutumaan.

Toisena suurena asiakokonaisuutena on velallisen asemaa parantavat uudistukset. Kyse on siitä, että ihmisellä on oikeus uuteen alkuun. Tällä hetkellä maksuhäiriömerkinnät ovat voimassa kahdesta neljään vuotta velan suorittamisen jälkeen. Nyt merkintä poistuisi kuukauden kuluttua velan maksusta. Myös yrityssaneerausta muutetaan helpommaksi ja yrittäjäystävällisemmäksi. Tulossa on myös positiivinen luottotietorekisteri, jonka tarkoitus on turvata sekä luotonantajan että luotonottajankin asemaa.

Nämä uuteen alkuun liittyvät asiat käsitellään lakivaliokunnassa, jossa minäkin teen työtä.

Työtä teen myös sen eteen, että saisimme lisää GTK:n tapaisia hyviä uutisia.

Julkaistu Outokummun Seudussa 22.9.2021
(kuva: Juho Ikonen)