Itä-Suomesta tehtävä erityistalousalue

Arvostettu turvallisuusasiantuntija, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola totesi tänä syksynä ääneen sen, minkä me täällä maakunnissa olemme tienneet kauan: Itä-Suomen asuttuna ja elinvoimaisena pitäminen on turvallisuustekijä koko maallemme.

Aaltolan mielestä Itä- ja Pohjois-Suomen alueisiin täytyy sijoittaa taloudellisesti aiempaa enemmän, jotta Suomi näyttäytyy vahvana ja elinvoimaisena kokonaisuutena. Hän painotti, että emme voi päästää itäisiä raja-alueita näivettymään.

Tämä kuulostaa siltä, mitä keskustapuolue on puolustanut aina: aluepolitiikalta.

Maailmanpoliittinen tilanne haastaa meitä monin tavoin. Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyy kaikkialla. Erityisesti se näkyy meillä Itä-Suomessa.

Olemme puolueena nostaneet esiin ajatuksen erityistalousalueista. Suomi on iso maa, eikä ole perusteltua kohdella kaikkia alueita samalla tavalla. Erityis-talousalueilla olisi mahdollista saada verotuksellisia tai muita huojennuksia, jotta siellä toimivien yritysten edellytykset vahvistuisivat. Myös alueen ihmiset voisivat saada erityisiä kannusteita, ja päätösvaltaa pitäisi tuoda lähemmäs paikallisia ihmisiä.

Yrittämisen ja työn tekemisen alueellisten kannusteiden lisääminen tuo lisää yrityksiä ja asukkaita.

Naapurimaamme Norja on ottanut rohkeasti käyttöön erityistalousalueet pohjoisissa osissaan. Harvaan asutun maaseudun parlamentaarinen työryhmä (HAMA) selvitti, että näihin kokeiluihin ei ole perustuslaillista estettä Suomessakaan. Ainut este kokeiluille ja erityistalousalueille on joidenkin puolueiden poliittisen tahdon puute sekä vimmattu halu keskittää elämä etelän suuriin keskuksiin.

Tähän kaatui kalkkiviivoilla myös opintolainahyvitys, josta HAMAn puheenjohtajana tunnen kiukunsekaista surua.

Itä-Suomen erityistalousalue on saatava kirjatuksi seuraavaan hallitusohjelmaan – olipa kyseessä millainen hallituskokoonpano tahansa. Tähän tarvitsemme yhteistyötä koko vaalipiirimme alueella. Haastankin näin eduskuntavaalien alla ehdokkaat kertomaan mielipiteensä erityistalousalueesta ja onko heidän edustamansa puolue samaa mieltä.

Itä-Suomen edunvalvonta on kaikkien alueen toimijoiden yhteinen asia.

Minulle tulee ensi vuonna täyteen 30 vuotta ensimmäisen yritykseni perustamisesta keskelle Savo-Karjalaa, Outokumpuun. Yrittäjäjärjestöt ovat hyvä esimerkki siitä, kuinka yhteistyötä tehdään yli maa-kuntarajojen. Yrittäjät tietävät, että toisen menestyminen ei ole toiselta pois. Tästä saisivat ottaa oppia molemmat maakunnat yleisemminkin.

Ohtaansalmen silta yhdistää, ei erota.

Julkaistu Savon Sanomissa 23.11.2022
(kuva: Juho Ikonen)