Hallituksella pelisääntökeskustelun paikka itäisessä Suomessa

Pääministeri Orpon hallituksen kokoon saaminen vei historiallisen pitkään. Eduskunnan saatua hyväksyttyä hallitusohjelman on hallituksen aika mennyt valtaosin ns. pelisääntökeskusteluissa.

Päähallituspuolue ajoi vaaleihin teemalla, jossa se lupasi siivota edellisen hallituksen aiheuttamat ”sotkut”. Kesän aikana tämän lupauksen lunastaminen on jäänyt näkemättä, kun hallitus on onnistunut sotkemaan sekä omat asiansa että siinä sivussa Suomen asiat.

Helsingin Sanomat uutisoi 29.8. Suomeen tulevasta suuresta investointiaallosta. Se, kuten viime vuosina valtaosa investoinneista sijoittuu jonnekin muualle kuin Itä- ja Kaakkois-Suomeen. Kyse on valtaosin vihreän siirtymän investoinneista, josta hallitusohjelmassa käytetään paikoin myös termiä puhdas siirtymä.

Samaan aikaan myös kantaverkkoyhtiö Fingridin suunnitelmissa itäinen Suomi on jäämässä sivurooliin, mikä entisestään heikentää mahdollisuuksia investointien saamiseen.

Hallitusohjelmassa on paljon hyviä tekstejä, jotka tosin eivät täsmää sen liitetaulukoissa esitettyihin lukuihin. Liitteisiin olisi ollut tarpeen lisätä myös Suomen kartta. Sellainen kartta, jossa näkyy koko Suomi sekä kaikki naapurivaltiomme mukana lukien lukien Venäjä.

Hallitusohjelmassa mainitaan Itä-Suomi kolme kertaa ja itäinen Suomi kerran. Kirjaukset ovat perusteltuja, mutta löysiä ja laihoja. Hallitus on vahva ja välittävä vain osassa maata.

Kysymys kuuluukin, millä tavoin hallitus aikoo muuttaa löysät ja laihat kirjaukset koviksi ja konkreettisiksi teoiksi?

Ja ei, vastaukseksi ei enää kelpaa edellisen hallituksen syyttäminen kaikesta. Kaikki on nyt nykyhallituksen ansiota, mutta myös sen syytä.

Hannu Hoskonen
kansanedustaja (kesk.)
Ilomantsi
Hanna Huttunen
kansanedustaja (kesk.)
Outokumpu
Vesa Kallio
kansanedustaja (kesk.)
Mikkeli
Hanna Kosonen
kansanedustaja (kesk.)
Savonlinna
Markku Siponen
kansanedustaja (kesk.)
Kiuruvesi

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 5.8.2023