Annetaan hyvän kiertää

Joskus elämässä on hyvä pysähtyä katselemaan ympärilleen. Lähellä saattaa olla yllättävän paljon kaunista ja hyvää.

Pidimme maakuntahallituksen kokouksen Outokummussa toukokuussa. Kävellessäni kaupungintalolle kohti valtuustosalia, pysähdyin häikäisevän kauniiseen näkymään siinä ABC:n liikenneympyrän tiedoilla. Vaalean vihreät kevään sävyt hehkuivat puissa, ja aurinko heijastui liikenneympyrän keskellä olevasta Outokummun kaupungin kuparisesta symbolista. Kaunis Kummunkatu nousi kohti ylärinnettä ja kummun päällä näkyi vanhan kaivoksen torni. Alkoi väkisinkin hymyilyttämään.

Kaupunkikuvamme on komistunut kovasti viime vuosien aikana. Tätä palautetta sain myös maakuntahallitukseen jäseniltä, ketkä tulivat kokoukseen eri puolilta maakuntaa. Sain vielä ilolla lisätä heille, että eikä tässä vielä kaikki. Rakenteilla kaupungissamme on paljon muutakin uutta. On tulossa uusi sotekeskus, pelastusasema ja ikäihmisten asumisyksikkö.

Kevät ja kesä ovat monelle rakkaimmat vuodenajat. Kevät on aikaa, jolloin luonto herää eloon talven horroksen jälkeen. Muuttolinnut saapuvat pesimäpaikoilleen ja kaikkialla käy elon kuhina.

Kesäloma tarjoaa mahdollisuuden irtautua arjen rutiineista. Aamulla saa herätä ilman herätyskellon pirinää ja päivän askareita saa suorittaa rauhalliseen tahtiin. Jos pystyy, niin päivän uutiset voi jättää väliin ja olla vailla huolen häivää. Kesälomalla on lupa ladata akkuja.

Myös isot ulkoilmatapahtumat painottuvat Suomessa kesän ajalle. Valoisat, pitkät ja lämpimät päivät tuovat suomalaisia yhteen mitä moninaisimmissa kesätapahtumissa. Näitä tapahtumia on kotiseudullammekin tarjolla runsaasti.

Loppusyksyn ja talven pimeydessä suomalaiset ovat maineensa veroisia, hiljaisia ja hieman epäsosiaalisia. Kevään tullen ja valon lisääntyessä meistä saa aivan toisenlaisen kuvan. Kesällä suomalaiset viihtyvät toistensa seurassa ja tekevät tuttavuutta toistensa kanssa.

Outokumpuun on viimeisen vuoden aikana saapunut paljon Venäjän hyökkäystä pakoon lähteneitä ukrainalaisia. Kaupungissamme toimiva vastaanottokeskus on tehnyt hyvää työtä heidän kotouttamisekseen. Olemme myös kuntana pyrkineet auttamaan heitä mahdollisuuksiemme mukaan. Myös lukuisat yksityiset ihmiset ovat lahjoittaneet heille päivittäisessä elämisessä tarvittavia tavaroita, vaatteita ja huonekaluja. Ukrainan sotatilasta huolimatta moni elääkin täällä jo varsin normaalia arkea.

Kesä ja monet tapahtumat tarjoavat uusille kaupunkimme asukkaille hyvän tilaisuuden tulla osaksi suomalaista yhteiskuntaa ja Outokumpua. Voimme kaikki omilla pienillä teoilla ja sanoilla toivottaa uudet outokumpulaiset tervetulleiksi. Ystävällisyys ja yhteisöllisyys parantavat meidän kaikkien elämää.

Annetaan kesän valon loistaa, hyvän kiertää ja otetaan käyttöömme meidän kesäsuomalaisten parhaimmat sosiaaliset puolet. Joskus ystävällinen sana tai aito hymy voi olla päivän pelastus.

Hyvää kesää kaikille!

Hanna Huttunen

julkaistu Outokummun Seudussa 1.6.2023