Ajatuksia yrittäjyydestä

Kirjoitin ajatuksiani yrittäjyydestä Outokummun Yrittäjien jäsentiedotteeseen:

Tuli sähkökatko. Valokuitu lopetti toimimasta. Kuului UPS- laitteiden uhkaava piippaus, merkkinä siitä että kohta koneet sammuvat lopullisesti. Pankkikorttipääte oli jo katkaissut yhteyden ulkomaailmaan.

Jäljellä oli vain ydinasiat. Oli myyjä, asiakas ja myytävät palvelut sekä tuotteet. Oli oivallinen hetki palata asioiden alkujuurille.

Yrittäjänä ollessa olisi hyvä silloin tällöin pysähtyä ihan ilman sähkökatkojakin pohtimaan työnsä pohjimmaisia asioita. Ajan taaksepäin hahmottaminen on usein vaikeaa, ja asioista kuvittelee useimmin olevan vähemmän aikaa kun niistä todellisuudessa onkaan. Aika tuntuu kulkevan jopa ylinopeudella. Liikenteessä ylinopeudesta sakotetaan, ja tavallaan sakot maksetaan samasta syystä myös yrittäjyydessä.

Minulle on yrittäjän uraa kertynyt jo reilut 20 vuotta. Tuota aikamatkaa olen itsekin tehnyt useilla eri nopeuksilla. Nopeus on riippunut mm. omasta elämäntilanteestani, maailman suhdanteista ja ennen kaikkea omasta rohkeudesta ja riskinottokyvystä. Olen myös huomannut, että nopea kiihdytys ja sen saavuttama kova vauhti ei varmasti tuota helppoa vapaalla liukumista,  vaan päinvastoin voimia vaativan vauhdin ylläpidon.

Tärkeimmäksi pääomaksi olen kuitenkin huomannut pitkäjänteisyyden. Liiketoiminnan vakiinnuttaminen vaatii usein vuosien työtä ja useita eri tilikausia. Ei ole hetken asia saada asiakkaita ja yhteistyökumppaneita luottamaan yritykseen ja sen henkilökuntaan. Luottamuksen kasaamisessa on myös erittäin tärkeässä roolissa jo aiemmin mainitsemani matkavauhdin säätely. Sakkoina ylinopeudesta on valitettavan usein menetetty asiakas.

Yrittäjyyden perusasioihin kuuluu varmasti myös optimismi. Ilman uskoa tulevaisuuteen ja omiin voimavaroihinsa ei kukaan yrittäjä pystyisi rakentamaan omaa ja työntekijöidensä taloudellista tulevaisuutta. Olen huomannut lähes kaikissa yrittäjäystävissäni saman ominaisuuden; sisäänrakennetun varageneraattorin.  Jopa synkimpänäkin epäuskon ja väsymyksen hetkellä tämä yrittäjän ylimääräinen sisäelin hyrähtää käyntiin ja tuottaa ylimääräistä virtaa epätoivon hetkestä ylipääsemiseen.

Varageneraattorin oikutellessa paras korjaaja on toinen yrittäjä. Korjaustoimet vaativat usein syvällistä ymmärrystä yrittäjän arjesta ja kaikesta siihen liittyvästä. Työvälineistä parhaita ovat kuuntelu, vertaistuki sekä parhaimmillaan uusien yhteistyömuotojen kehittämisen.

Outokummun Yrittäjät ovat tehneet oman yrittäjän työnsä ohessa arvokasta työtä koko yrittäjäyhteisömme eteen. Tästä haluan antaa heille kiitoksen.  Yhteisöllistä vastuuta toisistamme olisi kuitenkin hyvä kantaa koko porukalla. On meidän kaikkien etu, että Outokummussa toimii virkeitä ja eteenpäin pyrkiviä yrityksiä ja yrittäjiä. Yrittäjäkollegan saavuttama menestys on juhlan paikka ja generaattorikorjaaamolla olisi hyvä olla töissä aina tarpeen vaatiessa.

 

Tässä vielä lopuksi meille kaikille Positiivareista poimittu määritelmä yrittäjän ominaisuuksista:

Jos haluat kantaa itse vastuun itsestäsi, tehdä tarvittavat päätökset, ottaa riskejä, oppia epäonnistumisten kautta, seurata aikaa ja muuttua sen mukana, uskoa omaan onnistumiseesi ja kestää menestyksen mukanaan tuoman vastuun, olet ilmiselvästi yrittäjäainesta.